59 ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ – ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

439

Ως ιατρός Δ/ντρια ΕΣΥ του Εργαστηρίου Ι Βιοπαθολογίας και του τμήματος Αιμοδοσίας του ΓΝ Θήρας, καλωσορίζω την 59η Εθελοντική Αιμοδοσία Σαντορίνης. Είναι τιμή μου να αποτελώ κι εγώ έναν κρίκο της πολύτιμης αλυσίδας « ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ -ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ – ΖΩΗ».

Η Εθελοντική Αιμοδοσία έχει γίνει πλέον θεσμός στην Σαντορίνη, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανοδική ροή των τακτικών αιμοδοτών. Καθότι ο Εθελοντισμός και η Αλληλεγγύη δεν μπαίνουν «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ» εύχομαι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι αιμοδότες της Σαντορίνης να επιδείξουν πρωτιά στον Εθελοντισμό. Η ανάγκη σε Αίμα είναι μεγάλη και συνεχής και η συνέχιση της προσφοράς αίματος στον συνάνθρωπο είναι μια πράξη ανιδιοτέλειας και βαθιάς κοινωνικής ευθύνης. Βιώνω καθημερινά και συμμερίζομαι την αγωνία, τον φόβο, τον πόνο των ασθενών, των συγγενών τους, των συναδέλφων μου, σχετικά με την επάρκεια των μονάδων αίματος στο νοσοκομείο μας, καθώς και την ανακούφιση και χαρά τους στην θετική πάντα απάντηση μου. Αυτό συμβαίνει χάριν της «πλούσιας» Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης και της αμέριστης στήριξης και συνεργασίας της Αιμοδοσίας του ΓΝ’ Κοργιαλένιο – Μπενάκειο ΕΕΣ. Στο τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου μας φροντίζουμε πάντα να υπάρχει επάρκεια μονάδων αίματος και πλάσματος, ώστε να είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλύπτουμε τα επείγοντα περιστατικά, τις ανάγκες των χειρουργείων, τους χρόνιους πάσχοντες, τους ογκολογικούς ασθενείς, τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, ώστε να μην χρειάζεται να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία μακριά από τον τόπο τους και τις οικογένειες τους. Το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν 600 προμεταγγισιακοί – ανοσοαιματολογικοί έλεγχοι , 266 μεταγγίσεις αίματος και 100 πλάσματος. Για την επίτευξη ασφάλειας στην αλυσίδα της μετάγγισης, ακολουθούμε σύστημα εσωτερικού-εξωτερικού ελέγχου βασισμένο στους Ευρωπαϊκούς κανόνες και εκτελείται ο απαιτούμενος ανοσοαιματολογικός έλεγχος.

Ευχαριστώ θερμά τους Εθελοντές Αιμοδότες της Σαντορίνης, την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης, την Αιμοδοσία του ΓΝ’ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ, (ιδιαιτέρως τον Συντονιστή Δ/τη κο Μπόλλα Γ. και την Επισκέπτρια Υγείας κα Μακρή Κ.), το Νοσοκομείο παίδων ‘Η Αγία Σοφία’, το ΕΚΕΑ. Επίσης θερμές ευχαριστίες στους συνεργάτες μου, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων του ΓΝ Θήρας για την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν, την υπευθυνότητα και τον ζήλο στο τόσο δύσκολο έργο τους. Με εκτίμηση-σεβασμό-θαυμασμό!

 Αγγελική Μαμζέρη

Δ/ντρια Ι. Βιοπαθολογίας ΕΣΥ του ΓΝΘ

Προηγούμενο άρθροΕκλογές στο Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα στη Σαντορίνη 11 Μαίου