Από 6 Αυγούστου ξεκινά ο τρύγος στη Σαντορίνη, προβληματισμός από υψηλά αποθέματα

776

Από αρχές Αυγούστου ξεκινά ο τρύγος στη Σαντορίνη, με την παραγωγή φέτος να είναι πολύ καλή από πλευράς ποσότητας. Δεν ξέρουμε ακόμη όμως πως θα επηρεάσει ο αναμενόμενος καύσωνας τα σταφύλια. 

Οι βασικές ποικιλίες σταφυλίων που καλλιεργούνται στη Σαντορίνη και δίνουν όλη τη μεγάλη ποικιλία των κρασιών της είναι το Ασύρτικο (που δίνει το 80% της παραγωγής του νησιού), το Αθήρι και το Αηδάνι από τα λευκά και η Μαντηλαριά, το Μαυροτράγανο και το Βουδόματο από τα κόκκινα. Τα κρασιά της Σαντορίνης χαρακτηρίζονται από έντονα αρώματα και γεύσεις με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

Ο κ. Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά τις 6 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει φέτος ο τρύγος στις πρώιμες περιοχές της Σαντορίνης.

Πέρσι είχαμε μια κανονική παραγωγή. Φέτος αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή αυξημένη κατά 15% σε σχέση με πέρσι. Ποσοτικά φέτος αναμένεται μια παραγωγή κρασιού κοντά στους 3.500 τόνους.

Αυτό που προβληματίζει είναι τα υψηλά αποθέματα που υπάρχουν στα οινοποιεία του νησιού. Η απόσταξη κρίσης όπως έγινε στην Ελλάδα δεν ευνόησε τα ακριβά κρασιά που έχει η Σαντορίνη αλλά τα φτηνά που αγοράζει ο καταναλωτής στα σούπερ μάρκετ. 

Οι πωλήσεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης υπάρχει μια αβεβαιότητα για την πορεία του φετινού τουρισμού. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις εξαγωγές. Όλα αυτά αναμένεται να φέρουν πιέσεις στην τιμή παραγωγού».  Παϊσιάδης Σταύρος

Προηγούμενο άρθροΚατερίνα Μονογυιού: Τα σχολεία μας εκσυγχρονίζονται και οι εκπαιδευτικοί μας ενδυναμώνονται
Επόμενο άρθροΗ ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ