Discovery :Νέα ευρήματα στη Σαντορίνη δείχνουν την προέλευση του «χαμένου νησιού της Ατλαντίδας»

286

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο κανάλι Discovery λέει ότι η αρχαία χαμένη πόλη της Ατλαντίδας μπορεί να υπήρχε ήδη σε αυτό που είναι τώρα το ελληνικό νησί της Σαντορίνης.

Καλυμμένο με 200 πόδια τέφρας από μια ηφαιστειακή έκρηξη, μια σχεδόν αδιανόητη καλλιτεχνική περιουσία, που δείχνει μια υπερβολική περιουσία, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή γνωστή ως Ακρωτήρι στο νησί της Σαντορίνης, έχει δώσει ακόμη πιο συναρπαστικές ενδείξεις για την πραγματική της ταυτότητα.

Η έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού – αρχικά ονομαζόταν Stronghely, ή “Κυκλική” – το 1650 π.Χ., κατέστρεψε όλη τη ζωή στο νησί και εξάλειψε μια ολόκληρη πόλη-κράτος, την οποία οι αρχαιολόγοι έχουν αποδείξει ότι ήταν μέρος του μινωικού πολιτισμού.

Νέα στοιχεία ότι η Σαντορίνη θα μπορούσε να είναι η τοποθεσία της Ατλαντίδας

Ατλαντίδα Σαντορίνη
Η περιοχή του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης – πιθανώς ο τόπος της χαμένης αρχαίας πόλης της Ατλαντίδας – είναι θαμμένη κάτω από τέφρα καθώς οι ερευνητές εργάζονται κάτω από μια προστατευτική στέγη για να ανακαλύψουν περισσότερους θησαυρούς εκεί. Πίστωση: YouTube

Ο μεγάλος φιλόσοφος και συγγραφέας Πλάτων, στα γραπτά του Τίμαιο και Κριτικό, περιέγραψε την ομορφιά του κάποτε ισχυρού και στρατιωτικά ισχυρού νησιού, του οποίου οι κάτοικοι είχαν γίνει τόσο ερωτευμένοι και αλαζονικοί που οι θεοί κατέστρεψαν την πόλη ως τιμωρία.

Ο Πλάτων δήλωσε ότι η πόλη κάποτε περιβάλλει την ίδια την Αθηνά με τις ναυτικές δυνάμεις της, αλλά οι Αθηναίοι απέρριψαν εύκολα την επίθεση. Οι θεοί τότε τιμώρησαν το νησιωτικό έθνος για την αλαζονεία του και για το πνίγημά του κάτω από τα κύματα του Αιγαίου.

Η νέα ταινία του Discovery Channel, μέρος της σειράς “Blowing Up History”, προσδίδει νέα αξιοπιστία στη θεωρία ότι η Σαντορίνη μπορεί πράγματι να είναι ο τόπος της μεγάλης πόλης

Πρόσφατες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν μόλις πέρυσι, δείχνουν αξιοσημείωτα αντικείμενα τέχνης που βρέθηκαν στην περιοχή που αναφέρεται ως Ακρωτήρι, στη Σαντορίνη, που μπορεί πράγματι να είναι ο τόπος της αρχαίας Ατλαντίδας.

Τώρα που προστατεύονται από τον πιο σύγχρονο επίσκοπο, οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν περισσότερους θησαυρούς του παρελθόντος που θάφτηκαν εκεί, όπως στην Πομπηία αιώνες αργότερα, διατηρώντας έναν πολιτισμό που χάθηκε για πάντα.

Μια ηφαιστειακή έκρηξη διατήρησε την αρχαία ιστορία της Σαντορίνης

Ατλαντίδα Σαντορίνη
Υπέροχο πήλινο και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο του Ακρωτηρίου σε μια σειρά του 2020. Πίστωση: Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού

Ο πολιτισμός του νησιού αναπτύχθηκε πριν από 3.000 χρόνια πριν οι κάτοικοί του σκοτώθηκαν βίαια από την ηφαιστειακή έκρηξη – αλλά οι ερευνητές λένε ότι ο πολιτισμός του υπήρχε εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν από εκείνη την εποχή.

Από την ανακάλυψή του στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, όλο και περισσότεροι πίνακες, αντικείμενα και κτίρια έχουν ανακαλυφθεί, το καθένα δείχνει έναν πολύ προηγμένο και πλούσιο πολιτισμό.

Το νέο ντοκιμαντέρ λέει: “Στοιχεία σύνδεσης υπάρχουν στις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους κάθε σπιτιού.”

Όπως περιέγραψε ο Πλάτωνας, “Αυτοί οι ζωηροί πίνακες απεικονίζουν έναν παράδεισο γεμάτο στροβιλισμένα χρώματα, εξωτικά λουλούδια και ζώα. Καταγράφουν ένα στιγμιότυπο των ντόπιων. Είναι απόδειξη ενός πλούσιου και εξαιρετικά ανεπτυγμένου πολιτισμού.”

Αν και κανένας άλλος συγγραφέας εκείνης της εποχής – ή οποιαδήποτε άλλη εποχή – δεν περιέγραψε την Ατλαντίδα, τα λόγια του Πλάτωνα έχουν επιβιώσει στην ιστορία και χιλιάδες ιστορικοί προσπάθησαν να εντοπίσουν ακριβώς πού βρίσκεται το μυθικό νησί.

Ωστόσο, το γεγονός ότι εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την καταστροφική έκρηξη του αρχαίου ηφαιστείου “οδηγεί πολλούς να πιστέψουν ότι η Σαντορίνη είναι το χαμένο νησί της Ατλαντίδας”, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ.

«Στην ακμή της», λέει η ταινία, «Τα στενά δρομάκια της είναι περίπλοκα με πέτρες και η αυλή της είναι γεμάτη με γραφικά σπίτια με τρεις και τέσσερις ιστορίες. Μια ομάδα από πολύχρωμες πέτρες κοσμούν τις προσόψεις

“Τα ερείπια δείχνουν έναν πολύ προηγμένο πολιτισμό που άνθισε εδώ για χιλιάδες χρόνια πριν από το απότομο τέλος του.”

Η ταινία δείχνει πώς μια ηφαιστειακή έκρηξη έπληξε το νησί, όπως περιγράφεται από τον Πλάτωνα.

Η γιγαντιαία έκρηξη, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, δημιούργησε ένα σύννεφο ύψους 20 μιλίων που βρέχει τέφρα σε εδάφη τόσο μακριά όσο η Αίγυπτος – 200 μίλια από τη Σαντορίνη.

Είναι η Σαντορίνη ο χαμένος θρυλικός πολιτισμός της Ατλαντίδας;

Ο αφηγητής λέει: “Οι αρχαίοι συγγραφείς περιέγραψαν πώς το σύννεφο της τέφρας βυθίζει τον κόσμο στο σκοτάδι, προκαλώντας έναν παγκόσμιο χειμώνα για δύο χρόνια.”

Η έκρηξη ήταν τόσο μαζική που κατανάλωσε σχεδόν ολόκληρη τη μάζα της γης, δημιουργώντας μια τεράστια καλντέρα μέσα στα «όπλα» της Σαντορίνης, όπου τα ερείπια σχηματίζουν μια τεράστια ημισέληνο.

Το νησί άλλαξε αμέσως για πάντα μετά την άθλια έκρηξη.

Πάνω από 3.000 χρόνια αργότερα, η γοητεία με την πιθανότητα ότι αυτή είναι η χαμένη Ατλαντίδα συνεχίζει να ενδιαφέρει τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς σήμερα.

Βεβαίως, ο Πλάτων είναι γνωστό ότι δανείστηκε μερικές από τις ιστορίες του, τις αλληγορίες και τις μεταφορές του από αρχαίες προφορικές παραδόσεις, και δεν μπορεί ποτέ να φαίνεται πέρα ​​από μια λογική αμφιβολία ότι η Σαντορίνη είναι ο χαμένος μυθικός πολιτισμός της Ατλαντίδας.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτό το φανταστικά πλούσιο νησί – με τους πλακόστρωτους δρόμους, τα φανταστικά διακοσμημένα σπίτια και τις πολυτέλειες κάθε είδους – μπορεί να είναι ακριβώς η ίδια Ατλαντίδα που έχει πέσει στην ιστορία και τη λαογραφία.

πηγη:www.enp.gr

Προηγούμενο άρθροΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Ο Κολούμπος, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης, τίθεται σε επιτήρηση
Επόμενο άρθροΈνας 47χρονος άνδρας που παρουσιαζόταν με ψεύτικα στοιχεία σε γυναίκες τις εξαπατούσε και άδειαζε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Χτύπησε και στη Σαντορίνη