ΕΛΛΕΤ: Παραδώσαμε στο Πρωθυπουργό τον δεκάλογο για την φέρουσα ικανότητα της Σαντορίνης

196

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου παραδόθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο οι Προτάσεις της ΕΛΛΕΤ – ένας δεκάλογος για το μέλλον του νησιού, με τίτλο “Θήρα και αειφορία: ανάπτυξη με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα του τόπου”.
 

Μαζί με τις προτάσεις δόθηκε στον Πρωθυπουργό και η μελέτη “ολοκληρωμένης Καταγραφής κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της Φέρουσας Ικανότητας του Δήμου Θήρας”, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του Ε.Μ.Π. και την οποία ο Δήμος Θήρας έχει παραλάβει από τον Μάρτιο 2021.
 

Σε αυτά τα πλαίσια η Τοπική Επιτροπή Θήρας εργάστηκε για περισσότερο από έξι μήνες συστηματικά σε σειρά τηλεδιασκέψεων μαζί με τις επιστημονικές ομάδες της ΕΛΛΕΤ.
 

Η επιτροπή προσέφερε στους μελετητές την άμεση εμπειρία της πραγματικότητας του νησιού. Τροφοδότησε την ομάδα μελέτης με στοιχεία και εξειδικευμένες γνώσεις. Τέλος στα πλαίσια της συνεργασίας εισηγήθηκε μια σειρά προτάσεων στους διαφορετικούς τομείς που καλύπτει η έκθεση.
 

Τις προτάσεις αυτές αξιοποίησε η 2η ομάδα που προετοίμασε την έκθεση: «Θήρα και Αειφορία: Ανάπτυξη με σεβασμό στην Φέρουσα Ικανότητα του τόπου», η οποία παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό.
 

Η έκθεση με κάποιες διευκρινήσεις θα παραδοθεί εντός των επομένων ημερών στον Δήμο Θήρας και τους άλλους φορείς.
 

Ευχαριστούμε την Διοίκηση της ΕΛΛΕΤ η οποία ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Σαντορίνη.
 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Κώστα και τη Λυδία Καρρά για την συμβολή τους και ευχαριστούμε την πληθώρα των επιστημόνων που με την εργασία τους έκαναν εφικτή την πραγματοποίηση των μελετών και την διατύπωση προτάσεων.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Θήρας, τον Δήμαρχο Αντώνιο Σιγάλα και την Αντιδήμαρχο Σοφία Κίτσου για την εκτενή ενημέρωση που μας παρείχαν σε συνάντησή μας στα γραφεία του δήμου την 3η Μαρτίου 2021.
 

Προσπαθήσαμε από την θέση μας να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση εφικτών, δίκαιων και απαραίτητων προτάσεων για το καλό του νησιού.
 

Ευχόμαστε οι προτάσεις της έκθεσης να διαβαστούν και να προσαρμοστούν όχι στις συνήθειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, αλλά στις πραγματικές πιεστικές ανάγκες του μοναδικού μας νησιού με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την διασφάλιση μιας οικονομικά βιώσιμης και περιβαλλοντικά ισόρροπης προοπτικής.

Προηγούμενο άρθροΛουκάς Λυγνός στην DW:Η απότομη αύξηση της κατανάλωσης νερού τα τελευταία χρόνια λόγω τουρισμού μπλοκάρει τη διαδικασία φιλτραρίσματος δημιουργώντας προβλήματα στην παροχή νερού.
Επόμενο άρθροKριτική από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου στην Υφυπουργό τουρισμού για τις καθυστερήσεις στα έργα υποδομής.