Η Σαντορίνη ανάμεσα στα νησιά που έσπασαν ρεκόρ στους εμβολιασμούς

225

Ο εμβολιασμός στα ελληνικά νησιά μέσω της εκστρατείας «Γαλάζια Ελευθερία» προχωράει με εντατικούς ρυθμούς, ενώ δέκα περιοχές έσπασαν όλα τα ρεκόρ με υψηλά ποσοστά συμμετοχής.

Ο εμβολιασμός σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα νησιά, μέσω της εκστρατείας «Γαλάζια Ελευθερία», ώστε να κάνουν το εμβόλιο όλοι οι κάτοικοι ενόψει της τουριστικής σεζόν.

Μάλιστα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, έδωσε αναλυτικά στοιχεία στη δημοσιότητα, σχετικά με τον ρυθμό εμβολιασμού στα ελληνικά νησιά.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δήλωσε ότι δέκα νησιά έχουν σπάσει τα ρεκόρ στο ποσοστό συμμετοχής, όμως ορισμένα έχουν «γυρίσει την πλάτη» στην εν λόγω προσπάθεια και έτσι απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 100%, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στα νησιά ΣαλαμίναΚωΠάροΡόδοΜύκονοΝάξοΧίοΑίγιναΣαντορίνη και Κέρκυρα. Εκεί καλύφθηκε το 100% των διαθέσιμων ραντεβού».

«Άνω του 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο», πρόσθεσε στη συνέχεια και τόνισε πως «μέχρι το μεσημέρι έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 40 νησιά. Εδώ αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή της νήσου Κάστος, στην οποία έχουν εμβολιαστεί το 99%, από τους 79 κατοίκους έχουν εμβολιαστεί οι 78 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011».

Έπειτα, έκανε έκκληση στους κατοίκους πέντε νησιών, ώστε να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς καταγράφονται χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.

«Η συμμετοχή παραμένει όμως χαμηλή σε ΖάκυνθοΚεφαλονιάΛέσβοΛήμνο και Σάμο. Και θα θέλαμε να ενημερώσουμε κατ’ αρχήν ότι έχουμε διαθέσιμα ραντεβού και να κάνω ακόμα μια φορά κάλεσμα στους πολίτες, στους κατοίκους και τους διαμένοντες σε αυτά τα νησιά, έτσι ώστε να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία και να εμβολιαστούν», είπε χαρακτηριστικά.

▶ Δήμαρχος Λήμνου διαψεύδει Θεμιστοκλέους: Κανένα πρόβλημα με τους εμβολιασμούς στο νησί

Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε ειδική αναφορά στην Κρήτη και τόνισε ότι δεν περιλαμβάνεται στην εκστρατεία «Γαλάζια Ελευθερία», γιατί αντιμετωπίζεται ως ηπειρωτική χώρα.

«Τώρα, σε σχέση με τη μεγάλη ομάδα των 19 νησιών που αφορούν τα 19 μεγαλύτερα νησιά, να πούμε εδώ ξανά ότι εξαιρείται η Κρήτη λόγω του ότι αντιμετωπίζεται από την Επιχείρηση “Ελευθερία” σαν ηπειρωτική χώρα. Να θυμίσω ότι εκεί έχουμε μία από τις πέντε κεντρικές αποθήκες εμβολίων», είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Επιλογή εμβολίων για 40-44 και 30-39

Στη συνέχεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι οι ηλικίες 40-44 θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια που υπάρχουν από τις 21/5, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

«Με βάση τα διαθέσιμα ραντεβού που έχουμε και τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις, την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια».

Σημειώνεται, ότι τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα εμβόλια στην Ελλάδα είναι των εξής εταιρειών:

  • Pfizer/BioNTech
  • Moderna
  • Johnson & Johnson

Υπενθυμίζεται, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca χορητείται μόνο στις ηλικίες 30-39, ενώ σε λίγο καιρό θα μπορούν να επιλέξουν το εμβόλιο που θα κάνουν.

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34».https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z13k7203jqd&playlistId=v-cbfmqekld9e9-se

Παραδόσεις εμβολίων και ποσοστά εμβολιασμών

Έπειτα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε μεταξύ άλλων από την ενημέρωση του υπουργείο Υγείας, τα ποσοστά εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού και τα εμβόλια που θα παραλάβει η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Μέχρι τις 31 Μαΐου η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε κάνει περισσότερους από 5.600.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουμε ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, ποσοστό 20%», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Παράλληλα, ανέφερε τα εξής:

«Τώρα, όσον αφορά τις παραδόσεις, ενημερώνω για τις επικοινωνίες που είχαμε με τις εταιρείες τις τελευταίες μέρες.

Η εταιρεία Pfizer μας επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεις εμβολίων και εξτρά από αυτές, 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα – θα επιβεβαιώνονται δύο εβδομάδες προ των παραδόσεων.

Η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε τις 308.000 δόσεις.

Η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε για τις 348.000 στο τέλος του μήνα και αναμένουμε από αυτήν 450.000-500.000 το μήνα Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000. Θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου και περιμένουμε να επιβεβαιώσεις τις παραδόσεις του Ιουνίου».

Προηγούμενο άρθροΑναχώρησε χωρίς επιβάτες το POWER JET χθες Δευτέρα από τη Σαντορίνη
Επόμενο άρθροΔωρεάν rapid test στον Πύργο, από το Δήμο Θήρας.