Η ανάγκη να παρακολουθούνται τα ηφαίστειά μας σωστά από την πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση

313

Κανένας Σαντορινιός δεν αμφισβητεί την πολύχρονη προσφορά του Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με επωνυμία την «Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης».
Όλα αυτά τα χρόνια ο ιδρυτής του, καθηγητής Μ. Φυτίκας και οι συνεργάτες του, αγωνίστηκαν να θωρακιστεί το νησί μας και να παρακολουθείται στενά το ηφαίστειο της Νέας Καμένης. Ταυτόχρονα να προσφέρεται σε Έλληνες και ξένους επιστήμονες υλικό για τις μελέτες και την εκπαίδευσή τους.
Όμως πέρασαν τα χρόνια και η κλειστή ομάδα του ΙΜΠΗΣ, με τους ίδιους ανθρώπους στις ίδιες θέσεις χρόνια τώρα, (ούτε δική του ιστοσελίδα δεν κατάφερε καν να αποκτήσει), δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας.
Η τελευταία ηφαιστειακή ανησυχία το 2011-12 κινητοποίησε την πολιτεία, η οποία για πρώτη φορά ίδρυσε την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΕΕΕΠΗΣ) που είχε διάρκεια δύο χρόνων.
Η επιτροπή αυτή έχει αντικατασταθεί πλέον με την Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου (ΜΕΕΠΕΗΤ) του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με διευρυμένο το αντικείμενο της για την παρακολούθηση και την ανάλυση κινδύνου για όλα τα ηφαιστειακά κέντρα του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου ενώ για τη Σαντορίνη, εκπονήθηκε το σχέδιο ΤΑΛΩΣ (Φεβρουάριος 2020).
Ταυτόχρονα άλλοι επιστήμονες, όπως η δική μας Εύη Νομικού και η ομάδα της προσπαθούν να στήσουν ένα παρατηρητήριο παρακολούθησης του Κουλούμπου που τόσα χρόνια μελετούν και θέλουν να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται και πόσο επικίνδυνο είναι.
Δεν μπορεί λοιπόν η Σαντορίνη και τα ηφαίστειά της να αποτελούν υπόθεση μιας κλειστής ομάδας έγκριτων και σπουδαίων κατά τα άλλα επιστημόνων και δυο τριών πολιτών, αλλά να αναλάβει η πολιτεία, ο Δήμος και οι φορείς μας την υποχρέωση να θωρακίσουν το τόπο μας με τον καλύτερο τρόπο και να εφαρμοστεί το σχέδιο ΤΑΛΩΣ .
Οι εποχές άλλαξαν , το νησί έχει άλλες ανάγκες. Δεν πρέπει να επαφίεται πλέον η ασφάλειά μας στη καλή διάθεση και την εθελοντική προσφορά ορισμένων επιστημόνων, αλλά να υπάρχει συγκροτημένη και πλήρως στελεχωμένη ομάδα ειδικών που θα παρακολουθούν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό όλα μας τα Ηφαίστεια.
Εμείς οι Σαντορινιοί δεν είμαστε αχάριστοι και κυρίως δεν παραγνωρίζουμε την μέχρι τώρα ανιδιοτελή προσφορά κάποιων πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Όμως από τη στιγμή που ο Δήμος διαθέτει χρήματα των Δημοτών του για την παρακολούθηση των Ηφαιστείων , οι πολίτες απαιτούν μια πιο οργανωμένη διαδικασία και κυρίως μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες και όσοι επιθυμούν εθελοντικά να βοηθήσουν.
Η ασφάλειά ενός τόπου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως ο δικός μας, δεν είναι υπόθεση κάποιων ιδιωτών, τριών επιστημόνων και ενός Πανεπιστημίου, αλλά υποχρέωση της πολιτείας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προηγούμενο άρθροΗ θέση της Ι.Μ Θήρας για την ίδρυση του«Ροταριανού Ομίλου Σαντορίνη – Οία
Επόμενο άρθρο¨Τρέχει το νέο λιμάνι της Σαντορίνης”