Μεγάλες οι προσδοκίες για την κρουαζιέρα το φετινό καλοκαίρι

523

Του Γιώργου Γεωργίου

Εν αναμονή της οριστικοποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων βρίσκεται η αγορά κρουαζιέρας κι ενώ οι “μηχανές” δουλεύουν στο “φουλ”, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ήδη οι περισσότερες κορυφαίες εταιρείες του κλάδου έχουν ανακοινώσει ταξίδια προς τη χώρα μας, η οποία αναδεικνύεται σε “hot” προορισμό το φετινό καλοκαίρι, σε μία ακόμη, ωστόσο, ιδιάζουσα τουριστική περίοδο λόγω πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μία καλή ευκαιρία να ανακτηθεί σε ένα βαθμό το χαμένο έδαφος του 2020 και να τεθούν οι βάσεις για επιστροφή στην κανονικότητα τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, λίγο πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, τα ελληνικά λιμάνια ανέμεναν επιβάτες – ρεκόρ και σε αυτά τα επίπεδα προσβλέπουν με τη σταθεροποίηση του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Τα πρωτόκολλα

Αναφορικά με τα πρωτόκολλα, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στο Capital.gr ότι δε θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές, συγκριτικά με πέρυσι.

Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να ρυθμίσουν οι αρχές είναι να δοθεί η εναλλακτική διενέργειας και rapid test στους επιβάτες επάνω στο κρουαζιερόπλοιο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και την προσέγγιση των λιμανιών διέλευσης.

Παράλληλα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα πραγματοποιούνται μόνο προγραμματισμένες από τις εταιρείες εκδρομές στους προορισμούς, χωρίς τη δυνατότητα της ατομικής περιήγησης. Στο “τραπέζι”, όμως, έχει τεθεί το ενδεχόμενο να επιτραπούν σε μεταγενέστερο χρόνο οι ελεύθερες μετακινήσεις σε πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες.

Στο “μικροσκόπιο” των ειδικών βρίσκεται και το θέμα των κρουαζιερόπλοιων που θα μπορεί να εξυπηρετεί το κάθε λιμάνι, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός μεταξύ των επιβατών και να διαχειρίζονται αρτιότερα πιθανά κρούσματα. Στο Ηράκλειο, για παράδειγμα, υπάρχει εισήγηση για δύο κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα στους δύο επιβατικούς σταθμούς του λιμένα.

Η “επίσημη πρώτη”

H αναφορά στο κρητικό λιμάνι δε γίνεται τυχαία. Από εκεί θα επανεκκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη (13/5) και επίσημα η δραστηριότητα της κρουαζιέρας στη χώρα μας, με την έλευση του “Mein Schiff 5” της TUI Cruises.

Το συγκεκριμένο πλοίο θα εκτελεί δύο επταήμερα δρομολόγια, προσεγγίζοντας α) Ρόδο, Πειραιά, Σούδα και β) Κέρκυρα, Κατάκολο, Πειραιά (με δυνατότητα συνδυαστικού 15νθημερου δρομολογίου). Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι για το παρθενικό ταξίδι αναμένονται στην Κρήτη έξι πτήσεις με 850 επιβάτες.

Το λιμάνι του Ηρακλείου έλαβε το ρίσκο το περασμένο φθινόπωρο, υποδεχόμενο για ορισμένα δρομολόγια το “Mein Schiff 6” της TUI και δικαιώθηκε, καθώς από τη μία απέδειξε ότι τα ταξίδια κρουαζιέρας είναι ασφαλή, αφού δεν εντοπίστηκαν κρούσματα, ενώ από την άλλη κέρδισε την εμπιστοσύνη των εταιρειών, οι οποίες το θέτουν ψηλά στη λίστα των προορισμών του φετινού καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών, η κίνηση στο λιμάνι θα διαμορφωθεί φέτος στο 30-35% μίας “κανονικής” χρονιάς.

Απρόοπτα

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ανακύψει ένα θέμα με τις κρουαζιέρες από το Ισραήλ. Η χώρα είχε καταστεί πόλος – έλξης για τις εταιρείες, μετά την επίσπευση των εμβολιασμών. Μάλιστα, αρκετά από τα προγραμματισμένα ταξίδια συνδυάζουν προσεγγίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.https://2a0af6f5f8da337a26a78f892cb851ca.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ωστόσο, πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες μεταφέρουν στο Capital.gr ότι επικρατεί προβληματισμός στον κλάδο, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει την υποχρέωση διενέργειας μοριακού τεστ έως 72 ώρες πριν την επιστροφή των τουριστών – μετά το πέρας της κρουαζιέρας – στη χώρα. “Πρόκειται για μία άβολη κατάσταση, καθώς θα πρέπει ο τουρίστας να ψάχνει σημείο να κάνει το τεστ μέσα στις διακοπές του” σημειώνουν οι πηγές και προσθέτουν ότι ασκείται πίεση από τις εταιρείες, προκειμένου να αρθεί αυτός ο περιορισμός.

Φυσικά καθοριστικές για την αγορά και τον τουρισμό εν γένει είναι και οι αφίξεις από ΗΠΑ και Βρετανία, στον απόηχο των ταξιδιωτικών οδηγιών που υιοθέτησαν, δημιουργώντας ανησυχίες. Μόλις χθες οι Βρετανοί γνωστοποίησαν ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν στην “πορτοκαλί” λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από εκεί στη Βρετανία θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας για δέκα ημέρες.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, μία σειρά από εταιρείες έχουν ήδη θέσει προς πώληση ταξίδια προς τα ελληνικά νησιά.

Στις τελευταίες εξελίξεις, ένας από τους μεγάλους “παίκτες” της αγοράς, η Costa Cruises, ξεκινά κρουαζιέρες μίας εβδομάδας στη χώρα μας στις 16 Μαΐου με το “Costa Luminosa”. Με homeport την Ιταλία, το πλοίο θα επισκεφτεί Κέρκυρα, Πειραιά, Μύκονο και Κατάκολο και οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ κατά του κορονοϊού. Αργότερα και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου θα ακολουθήσει το “Costa Deliziosa”.

Στον Πειραιά έφτασε πρόσφατα το “Celebrity Apex” της Celebrity Cruises, με πλάνο για κρουαζιέρες σε Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη, Κύπρο και Ισραήλ από 19 Ιουνίου. Το πλοίο θα πραγματοποιήσει επταήμερα ταξίδια με την υποχρέωση διενέργειας εμβολίου για ηλικίες άνω των 18 και τεστ PCR για ανήλικους επιβάτες.

Η Viking Cruises θα ξεκινήσει από τη Μάλτα τον Ιούλιο και θα καταπλεύσει σε Καλαμάτα, Πειραιά, Σαντορίνη, Ρόδο και Σούδα. Τα ταξίδια απευθύνονται σε επιβάτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, η Holland America έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει από τον Πειραιά τον Αύγουστο, προσεγγίζοντας, μεταξύ άλλων, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονο, Ναύπλιο και Ρόδο, με πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες.

Στις 28 Αυγούστου θα έρθει στην Ελλάδα το “Azamara Quest” της Azamara με κρουαζιέρες επτά ημερών από Πειραιά προς Σαντορίνη, Ρόδο και Ηράκλειο. Και σε αυτήν την περίπτωση τίθεται η προϋπόθεση του εμβολιασμού.

Ταξίδια έχουν ανακοινώσει τέλος MSC Cruises, Celestyal Cruises, Norwegian Cruise Line, Silversea Cruises, Aida Cruises και Hapag-Lloyd Cruises, με ημερομηνίες εκκίνησης από Μάιο έως και Ιούλιο.

Προηγούμενο άρθρο«Zoom στα σχολεία»: Διαδικτυακές ξεναγήσεις σε μαθητές από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Επόμενο άρθροΒΙΝΤΕΟ : Με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής και εθελοντών σβήστηκε η φωτιά στην Μέσα Γωνιά