Π.Βουλέλης: Σήμερα ο δήμος Θήρας είναι πληθυσμιακά ο πρώτος των Κυκλάδων

844

Οπως εξηγεί στο «ethnos.gr» ο πολεοδόμος και ανάδοχος της μελέτης, Παναγιώτης Βουλέλλης, για πρώτη φορά προσεγγίστηκε ο πληθυσμός με βάση και την κατανάλωση ενέργειας: «Σήμερα ο δήμος Θήρας είναι πληθυσμιακά ο πρώτος των Κυκλάδων, όπως επιβεβαιώνεται και από το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού».

Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια όλο και αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού επιλέγει τελικά την Σαντορίνη ως τόπο μόνιμης κατοικίας του με αποτέλεσμα ο μόνιμος πληθυσμός να έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει αναπτυξιακά οφέλη αλλά δημιουργεί και πιέσεις στο ζήτημα των υποδομών και ιδίως στην υστέρηση για κοινωνική κατοικία και την κάλυψη στεγαστικών αναγκών για εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς καθώς η προσφορά κτιρίων για ενοικίαση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ταυτόχρονα και ο αριθμός των επισκεπτών εμφανίζεται αυξημένος καθώς από το 2014 έως το 2018 η αύξηση στις αφίξεις άγγιξε το 44%. Θετικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση επισκεπτών κατά 12% και σε περιόδους μη αιχμής.

Αναφορικά με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, ο κ. Βουλέλλης σημειώνει πως από τα στοιχεία των δορυφόρων πράγματι προκύπτουν σημάδια κορεσμού σε ορισμένους οικισμούς, αλλά αυτό δε χαρακτηρίζει οριζόντια το σύνολο του νησιού: «Η φέρουσα ικανότητα δεν είναι ένα εργαλείο που μας λέει stop σε όλα. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο στρέφει την ανάπτυξη στη σωστή κατεύθυνση βάζοντας κάποια όρια».

Τόσο οι μελετητές όσο και η δημοτική αρχή, πάντως, γνωρίζουν ότι η Σαντορίνη αυτή τη στιγμή έχει σημαντική έλλειψη υποδομών, κάτι το οποίο είναι προαπαιτούμενο και για την αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος, όπως τονίζει ο κ. Βουλέλλης.

Αν και απαιτούνται εξειδικευμένες συγκοινωνιακές μελέτες, εκτιμάται ότι μόνο ένα ποσοστό 30% των οχημάτων θα μπορούσε να κινείται κάθε ώρα χωρίς να δημιουργούνται σοβαροί κυκλοφοριακοί φόρτοι, ενώ η κατάσταση των κυκλοφοριακών συνθηκών χαρακτηρίζεται «χαώδης» τόσο σε επίπεδο κίνησης όσο και σε επίπεδο στάθμευσης.

Προηγούμενο άρθροO ΒΑΓ.ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 9 7 2021
Επόμενο άρθροΣτα χέρια του Πρωθυπουργού οι αποφάσεις για την φέρουσα ικανότητα της Σαντορίνης.